Klassieker Ajax – Feyenoord

Ajax kwakkelt nog lijkt het, maar draait vooralsnog goed mee bovenin. Wordt het een gelijkspel of winnen de Amsterdammers? Feyenoord komt op bezoek, dus dan is het niet moeilijk om gemotiveerd aan de start te komen. Hebben de Rotterdamers vertrouwen geput uit de overwinning op stadsgenoot Excelsior? We zijn benieuwd. Jij ongetwijfeld ook, dus voorspel het maar..

Ajax won alles sinds Frank de Boer het stokje heeft overgenomen van Martin Jol. Belangrijker is echter dat de Amsterdammers wonnen met overtuigend en fris aanvallend voetbal. In San Siro werd AC Milan met 0-2 verslagen en in de GelreDome werd er met 0-1 van Vitesse gewonnen. Beide werden in periodes volledig weggetikt.

Zondag speelt het Ajax van De Boer voor het eerst in eigen huis. In de Amsterdam ArenA leed Ajax de meest pijnlijke verliezen. De laatste thuiswedstrijden groeide de kritiek van het thuispubliek. “Voetballen, Voetballen” werd er meer dan eens gezongen. Men zag geen goed voetbal en daarnaast bleven de resultaten uit. De vraag is of de ploeg de goede lijn door kan zetten onder het toeziend oog van het hongerige eigen publiek.

Ommekeer voor Feyenoord

Feyenoord vecht voor elk punt op het moment. De Stadionclub won afgelopen weekend van stadgenoot SBV Excelsior (1-0). Het gaat echter nog niet van harte. “Deze jongens kunnen veel beter dan dat ze in wedstrijden laten zien”, zei trainer Mario Been in de Telegraaf. “Maar we zitten in een situatie waarin je niet lekker voetbalt. Een kwestie van spanning.”

De ploeg van Been kan ook ineens op de ommekeer stuiten. Een winst tegen Ajax zal ze een hoop goed doen. De trainer heeft er echter niet al te veel vertrouwen in: “Nee, we zijn zondag in de klassieker tegen Ajax geen favoriet”. Wat denk jij? Is dit niet het ideale moment voor Feyenoord om van Ajax te winnen?

(bron:goal.com)

Historie

In 1921 speelden Ajax en Feyenoord voor de eerste keer tegen elkaar. In die ruim tachtig jaren daarna groeiden de confrontaties tussen deze twee clubs uit tot het hoogtepunt van de competitie. Maar er ging ook veel mis, zoals supportersgeweld en onderlinge ruzies. Juist door dit succes én door de problemen werden zowel Ajax als Feyenoord gedwongen een groter stadion te bouwen. De Kuip, De Meer en de Arena hebben allemaal een directe link met De Klassieker.

De eerste keer dat Rotterdammers en Amsterdammers elkaar op het voetbalveld tegenkwamen was in 1887. ‘Op zondag 27 nov. a.s.,‘ kondigde het Rotterdamsch Nieuwsblad aan, ‘houdt de Rotterdamse cricket- en voetbalclub Concordia een voetbalwedstrijd met de Amsterdamse voetbalvereniging op haar cricketveld te Feijenoord.

(bron:sportgeschiedenis.nl)

Wedden op Ajax – Feyenoord

Categories